Przejdź do treści

Powiat Bydgoski

Menu

Imieniny

Dziś jest niedziela 27 września 2020 r. Godzina 03:27 Imieniny Damiana, Mirabeli, Wincentego

Uczniowie z Karolewa zdobyli wiedzę i nabyli umiejętności

Drugi kwartał w projekcie „Inwestycje w zawodowców.” obfitował w realizację wielu zajęć dla uczniów i uczennic kształcących się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w Karolewie.

Brali oni aktywny udział w zajęciach pozalekcyjnych przygotowujących do egzaminów zawodowych prowadzonych przez p. Mirosławę Kalitowską, p. Karolinę Jendrzejewską oraz p. Zbigniewa Dolnego. Wzięli także udział w bardzo atrakcyjnych zajęciach z zakresu rzeźbienia w owocach i warzywach. Poznali zasady, style carvingu, garstkę informacji o historii sztuki carvingu, ale przede wszystkim nabyli umiejętności rzeźbienia motywów kwiatowych w owocach i warzywach. Podczas zajęć powstały piękne rzeźby z arbuza, melona, buraka czy marchewki. Prowadzący, p. Waldemar Szreder przekazał uczniom cenną wiedzę, jak zabezpieczać i pielęgnować wykonane prace. 

Fotorelacja z carvingu.

W maju odbyły się specjalistyczne zajęcia z zakresu obsługi kelnerskiej oraz  zajęcia z obsługi baristycznej. Uczniowie ZSAE w Karolewie poznali zasady podawania potraw i zbierania zastawy ze stołu, ciekawe informacje na temat otwierania i serwisu wina, zapoznali się z rodzajami i obsługą śniadań. W praktyczny sposób poznali zasady budowy karty menu oraz bardzo przydatną mowę ciała charakteryzującą gościnność i zasady gościnności.

Podczas zajęć z zakresu obsługi baristycznej dowiedzieli się wielu ważnych informacji o sprzęcie służącym do parzenia kawy, poznali wyposażenie kawiarni oraz funkcje baristy w kawiarni. Nabyli umiejętności przygotowywania napojów kawowych, spieniania i rysowania mlekiem. Aktywnie uczestniczyli w zajęciach podczas zaparzania kaw metodami alternatywnymi: V60, aeropres. Prowadzący zajęcia, p. Michał Czachorowski przekazał uczniom ważne informacje, jak wypalana jest kawa oraz jak rozpoznawać różnice w smaku i aromacie kawy.

W czerwcu, uczniowie z technikum w Karolewie wzięli również udział w zajęciach specjalistycznych z zakresu obsługi barmańskiej. Ekspert w tej dziedzinie, p. Jarosław Erdmann zapoznał uczniów z obowiązkami barmana i technikami jego pracy, a także z rodzajami szkła i miar barowych. Uczniowie bardzo chętnie brali udział w praktycznych zajęciach z tworzenia napojów mieszanych z różnych kategorii koktajli – short, long, soft drinki. Nabyli też umiejętności dekorowania napojów mieszanych (garnish) oraz sztuki prezentacji koktajli. Poznali tajniki baru koktajlowego, hotelowego i klubowego.

Fotorelacja z zajęć.

Wiele zajęć odbyło się dla uczniów z technikum żywienia i usług gastronomicznych, ale nie tylko dla nich.

Uczniowie kształcący się w zawodzie technik rolnik wzięli udział w 3 wizytach studyjnych w przedsiębiorstwach, gospodarstwach branży rolniczej. Pierwsza wizyta odbyła się we Wtelnie. Uczniowie zapoznali się z  zasadami pielęgnacji drzew owocowych, przerzedzania zawiązków, określania progu szkodliwości insektów i sami przeprowadzali selekcję.  Przeprowadzali też ocenę organoleptyczną soków z różnych gatunków jabłoni. Podczas wizyty uczniowie dokonywali wyboru jabłek o odpowiednim rozmiarze, kolorze (wybarwieniu), przeprowadzali pod okiem specjalisty próbne cięcie drzew przy użyciu odpowiedniego sprzętu.

Druga wizyta odbyła się w gospodarstwie rolnym w Szewnie. Uczniowie zapoznali się z bliska z nowoczesnymi technologiami, zdobyli cenną wiedzy z zakresu technologii produkcji brojlera kurzego, a także nabyli nowe umiejętności w zakresie kompleksowej obsługi kurnika. Uczniowie poznali jak wygląda produkcja brojlerów od pisklęcia do kurczaka ok.2 kg przeznaczonego na ubój, a także poznali kompleksową obsługę kurnika oraz funkcjonowanie paszarni wraz z technologią produkcji pasz.

Podczas trzeciej wizyty uczniowie z ZSAE w Karolewie poznali sprzęt używany w całym procesie produkcji zbóż /od pozyskania materiału siewnego, obróbkę pola, po zbiór zbóż i ich przerobienie, w tym w gorzelnictwie (część teoretyczna).

Mieli okazję obsługiwać (pod nadzorem) maszyny i urządzenia, w szczególności nowoczesne ciągniki, siewniki, kombajny.

Podczas wizyty poznali warsztat pracy w gospodarstwie, a także mogli porozmawiać z moderatorem, ekspertem w dziedzinie prowadzenia gospodarstwa.

Wizyty studyjne pozwoliły uzyskać w bardzo krótkim czasie oraz z tzw. „pierwszej ręki” dużą porcję informacji i nabyć kompetencje dotyczące bardzo praktycznych działań w rolnictwie.

Fotorelacja z wizyt.


Z początkiem lipca rozpoczynają się staże zawodowe. Uczniowie zdobywać będą nieocenione umiejętności praktyczne u pracodawców z regionu.

 

Zdjęcia otrzymane od Wykonawców poszczególnych zajęć.

Opracowanie: WRIFE


Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Społecznego.

Data dodania

Data dodania 29 czerwca 2018

Zobacz także
Z
o
b
a
c
z

t
a
k
ż
e

W ramach naszej witryny stosujemy pliki cookies w celu świadczenia Państwu usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu końcowym. Możecie Państwo dokonać w każdym czasie zmiany ustawień dotyczących cookies. Więcej szczegółów w naszej Polityce Cookies.

Zamknij